Den gule trøje fylder 100 år

Det er den mest ikoniske trøje der findes i sportsverdenen. Unge som gamle. Alle ved, hvad den gule trøje symboliserer.


Det er udgave 106 af Tour de France, vi står overfor, men det er kun udgave nr. 100, hvor den gule trøje er at finde i feltet. 

"Kun" er selvfølgeig et tåbeligt ord at bruge i denne sammenhæng. Det er ganske unikt at trøjen har eksisteret i 100 år, og ganske visionært, at bilmagasinet L'Auto i 1919 valgte at bruge deres egen farve som symbolet på løbets førende rytter.  

Spil Tour Picks og vind en cykel til en værdi af 13.999,- SPIL MED NU 

En helt unik tour
Den 106. udgave af verdens største cykeltur i verden bliver kørt fra den 6. til den 28. juli 2019, og vil være såvel en hyldest til den gule trøje, som markante byer, prominente ryttere og berømte tinder. Og naturligvis slutter det hele af på Champs-Elysees i Paris!

Trøjens historie
Den gule trøje blev opfundet af Henri Desgrange, direktør for avisen L'Auto og skaberen af ​​Tour de France. Farven gul blev valgt, fordi det var avisens farve, men også fordi den endnu ikke var repræsenteret i feltet. Dermed blev det lettere at genkende løbets førende rytter, blandt de mange andre trøjer. 

At iklæde sig den gule trøje er en drøm for enhver cykelrytter. Alle ryttere drømmer fra barnsben om at stå på podiet, og modtage folkets hyldest, mens to smukke franske piger overrækker den legendariske trøje. 

Der har været mange danskere gennem tiden med gule trøje, men som bekendt er det kun Bjarne Riis, der har kunnet skue ud over Paris iført symbolet på, at han var vinder af løbet.   

De største stjerner gennem tiden til at bære den gule trøje inkluderer Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain og senest Chris Froome.

Eddy Merckx anses af mange for at være den største rytter i historien. Han har 34 etapesejre i Tour de France og 5 samlede sejre i Tour de France (1969, 1970, 1971, 1972, 1974).

Han er også den rytter med flest gule dage i historien. Ikke færre en 96 dage har den sejrsvante belgier kørt rundt i gult. Han vil blive hædret i år, da Tour de France lægger ruten forbi hans barndomshjem tæt på Bruxelles. Det er samtidig en fejring af 50-årsdagen for hans første sejr i Tour de France.

Spil Tour Picks og vind en cykel til en værdi af 13.999,- SPIL MED NU

Ikoniske bjerge
100-års jubilæet for den gule trøjer bliver også fejret med et besøg på seks berømte tinder. Aldrig har Tour de France haft så mange højdemeter over 2000 meters højde, og det skyldes ikke mindst, at touren skal passere alle de største tinder. Det er vel nærmest kun Alpe d'Huez og Mont Ventoux, der ikke er med. 

Rytterne skal over Col de l'Iseran, der er Europas højest asfalterede pas i 2770 meters højde, og i øvrigt kun anden gang siden 1963, at bjerget er med på ruten. Desuden skal legendariske tinder som Tourmalet, Peyresourdes, Le Planche de Belles Filles, Galibier og Col d'Izoard besejres.   

Spil Tour Picks og vind en cykel til en værdi af 13.999,- SPIL MED NU